Toimijat

T.E.H.D.A.S.

T.E.H.D.A.S ry on taiteilijavetoinen kulttuurialan yhdistys, joka tunnetaan parhaiten työstään performanssitaiteen edistämiseksi. Näkyvin osa yhdistyksen toimintaa on ollut vuodesta 2005 alkaen Porissa järjestetyt “Perf” -taidetapahtumat. Esityspaikkoina Porissa ovat toimineet mm. Kulttuuritalo Annis, galleria 3h+k, lyhytaaltoasema sekä kaupunkitila. Vuonna 2007 järjestön aktiivijäsen ryhtyi järjestämään esitystaiteen klubitoimintaa myös Tampereella.

Järjestö toimii myös taiteilijakollektiivina ja on tehnyt säännöllisiä kiertueita Suomeen ja ulkomaille. Tapahtumissa on nähty esiintyjinä suomalaisia performanssitaiteen kärkinimiä. Yhtenä tavoitteista on ollut tuoda esiin myös aloittelevia taiteilijoita sekä poikkialaisia taide-esityksiä. Ulkomaalaisia esitystaiteilijoita on nähty tapahtumissa paljon. Kontakteja ulkomaille on syntynyt sitä mukaan kun T.E.H.D.A.S. ryn aktiiviset jäsenet ovat tutustuneet taiteilijoihin matkoillaan. Järjestö on verrattain hyvin verkostoitunut alan kansainväliseen kenttään. Usein tapahtumiin on liittynyt myös elävää musiikkia, runonlausuntaa, esitelmöintiä sekä videotaidenäytöksiä.

Festivaalien yhteydessä on järjestetty myös alakulttuurikentän tilaa käsitteleviä avoimia seminaareja ja erilaisia työpajoja. Festivaaleista on kirjoitettu paljon Satakuntalaisissa medioissa ja kulttuurijulkaisuissa. 2013 järjestö julkaisi oman juhlakirjansa, joka kertaa järjestön toimintaa 10 vuoden ajalta. Esitystaidetapahtuma -toiminta on lomittunut myös Porilaisen NYTE ry:n tuotantoihin.

 

Porin taidemuseo

Porin taidemuseo perustetiiin vuonna 1981, ja sen näyttelytilat sijoittuvat Etelärantaan Kokemäenjoen varrelle. Suomen ensimmäinen nykytaiteen museo on kolmenkymmenen vuoden ajan toiminut määrätietoisesti taiteen laajentuneen kentän ja sen uusien ilmaisumuotojen, kuten performanssi, alueella. Museo on esitellyt paikallisen ja kotimaisen performanssitaiteen lisäksi mm. Yoko Onon, Dick Higginsin, Geoffrey Hendricksin ja Jimmie Durhamin teoksia.

Satakunnan aluetaidemuseona toimivan Porin taidemuseon tehtäviin kuuluu edistää mm. visuaalista kulttuuria toiminta-alueellaan sekä huolehtia kulttuuriperintöön ja taiteeseen liittyvän tiedon saatavuudesta. Porin taidemuseo edistää näitä tavoitteia kehittämällä yhteistyössä alueen vapaan kentän toimijoiden kanssa uusia menetelmiä, joilla visuaalisen kulttuuriperinnön tallennusta ja arkistointia pystyttäisiin hoitamaan käytännöllisesti ja joustavasti, tekijänoikeuskysymykset ja digitaalisiin aineistoihin kohdistuvat luettelointi- ja arkistointistandardit huomioiden.