Performanssifiesta: Talvikki Äkräs

1999
Published on January 26, 2017 by Mehtis

Talvikki Äkräs
PERFO!rmanssifiesta – Happy Failure
6.8.2016
Hirvitalo, Pispalan nykytaiteen keskus, Tampere

Järjestäjänä Perfo!
Kuvaus Manu Alakarhu

Onnellinen epäonnistuminen

Mitä performanssitaiteilijalla on annettavaa maailmassa, joka painottaa tehokkuutta ja täydellisyyttä. Voimmeko oivaltaa jotain, kun rytmi katkeaa, aikakäsitys hämärtyy, esineillä tuntuukin olevan oma tahtonsa tai kun suunnitelma murtuu hallitsemattomaksi? Tekeekö täydellisen itseasiassa juuri pieni virhe.
Performanssitaiteessa epäonnistumisen ja odottamattomien sattumien sietokyky on korkea sekä yleisön että taiteilijoiden keskuudessa. Epäonnistumiselta näyttävä tilanne voi helposti kääntyä onnekkaaksi sattumaksi tai toisin päin. Aina ei voi edes tietää mitä varsinaisesti onnistuminen tai täydellinen performanssi oikeastaan edes on. Improvisaatiolle ja ympäristön oikuille jätetään tilaa. Yleisön kanssa toimiminen vaatii mukautumiskykyä. Itsensä alttiiksi laittaminen ja tilanteisiin heittäytyminen aiheuttaa tervettä epävarmuutta.

Talvikki Äkräs
Talvikki Äkräs luonnehtii suhdettaan performanssiin näin: ”Performanssi niin kuin muutkin taidetokset on materiaalien yhdistelystä syntynyt alkemistinen reaktio, sen kiinnostavuus on yleisenä pidetyn materiaalin muuntumisessa persoonalliseksi/persoonattomaksi luomukseksi. Katsoja voi painautua materiaalin muistin kautta takaisin sen syntyyn, ja performanssin kohdalla performanssitaiteilijan kehon muistin kautta ihmisen nahan luomiseen tai syntymiseen. Alku, reaktio ja lopputulos joka toimii materiana uudelle alulle.”
Talvikki Äkräs on toteuttanut useita syvästi henkilökohtaisia yksilöesityksiä ympäri Suomea osana kansainvälistä Non Grata-ryhmää.

https://talvikkiakras.wordpress.com/

http://www.hirvikatu10.net/wordpress.1/?p=2715
http://tehdasry.fi/perfo/perfo.htm

Category Tag

no comment

Add your comment

Your email address will not be published.