Performanssifiesta 2016: Erik Wijkström

3079
Published on January 26, 2017 by Mehtis

Erik Wijkström
PERFO!rmanssifiesta – Happy Failure
6.8.2016
Hirvitalo, Pispalan nykytaiteen keskus, Tampere

Onnellinen epäonnistuminen
Mitä performanssitaiteilijalla on annettavaa maailmassa, joka painottaa tehokkuutta ja täydellisyyttä. Voimmeko oivaltaa jotain, kun rytmi katkeaa, aikakäsitys hämärtyy, esineillä tuntuukin olevan oma tahtonsa tai kun suunnitelma murtuu hallitsemattomaksi? Tekeekö täydellisen itseasiassa juuri pieni virhe.
Performanssitaiteessa epäonnistumisen ja odottamattomien sattumien sietokyky on korkea sekä yleisön että taiteilijoiden keskuudessa. Epäonnistumiselta näyttävä tilanne voi helposti kääntyä onnekkaaksi sattumaksi tai toisin päin. Aina ei voi edes tietää mitä varsinaisesti onnistuminen tai täydellinen performanssi oikeastaan edes on. Improvisaatiolle ja ympäristön oikuille jätetään tilaa. Yleisön kanssa toimiminen vaatii mukautumiskykyä. Itsensä alttiiksi laittaminen ja tilanteisiin heittäytyminen aiheuttaa tervettä epävarmuutta.

Erik Wijkström (Ruotsi)
Uransa aikan Erik Wijkström on rakentanut ärsyttäviä koneita, megalomaanisia veistoksia hurjissa mittakaavoissa, suunnitellut ihmisen ja auton välisen käännöskoneen, kehitellyt työkaluja sattumanvaraisiin taiteellisiin tuotantoihin, ohjelmoinut tylsiä tietokonepelejä, tehnyt mallintöitä miestenvaateliike Dressmanille, pystyttänyt siirrettäviä näkötorneja, levittänyt savuverhoja matkalaukuista, toiminut kahlekuninkaana, tehnyt tutkimuksia painovoimasta, kaivanut henkilökohtaisia saaria, tehnyt vohveleita ja poksautellut tehdasmäärin popcornia.
Erik Wijkström asuu ja työskentelee Tukholmassa. Hän on valmistunut taiteen maisteriksi Kunliga konstskolanista 2006.
erikwijkstrom.net

Järjestäjänä Perfo!
Kuvaus Manu Alakarhu

Happy failure
Perfo!
Perfoa voi seurata Facebookissa.

Category Tag

no comment

Add your comment

Your email address will not be published.