Performanssifiesta 2016: Irma Optimisti

5824
Published on January 26, 2017 by Mehtis

Irma Optimisti
PERFO!rmanssifiesta – Happy Failure
6.8.2016
Hirvitalo, Pispalan nykytaiteen keskus, Tampere

Onnellinen epäonnistuminen
Mitä performanssitaiteilijalla on annettavaa maailmassa, joka painottaa tehokkuutta ja täydellisyyttä. Voimmeko oivaltaa jotain, kun rytmi katkeaa, aikakäsitys hämärtyy, esineillä tuntuukin olevan oma tahtonsa tai kun suunnitelma murtuu hallitsemattomaksi? Tekeekö täydellisen itseasiassa juuri pieni virhe.
Performanssitaiteessa epäonnistumisen ja odottamattomien sattumien sietokyky on korkea sekä yleisön että taiteilijoiden keskuudessa. Epäonnistumiselta näyttävä tilanne voi helposti kääntyä onnekkaaksi sattumaksi tai toisin päin. Aina ei voi edes tietää mitä varsinaisesti onnistuminen tai täydellinen performanssi oikeastaan edes on. Improvisaatiolle ja ympäristön oikuille jätetään tilaa. Yleisön kanssa toimiminen vaatii mukautumiskykyä. Itsensä alttiiksi laittaminen ja tilanteisiin heittäytyminen aiheuttaa tervettä epävarmuutta.

Irma Optimisti
Irma Optimisti on laajasti Suomessa ja ulkomailla arvostettu performanssitaiteilija. Hänen tuotantonsa alku sai kuuluisuutta ironisesta ja parodiovasta otteesta jolla hän kritisoi maskuliinista taidekäsitystä. Monet hänen teoksistaan olivat interaktiivisia ja perustuivat kaaoksen matemaattiseen dynamiikkaan.
Hän toimii tällä hetkellä matematiikan professorina Turun yliopistossa ja työskentelee performanssin parissa niin taiteilijana kuin kuraattorina. Hänen performanssiensa lähtökohta on henkilökohtainen kokemus ja temaattisesti ne keskittyvät identiteetin muotoihin, sukupuoleen, luontosuhteeseen ja kuolemaan. Teokset itsessään ovat muodonmuutoksia joissa taiteilija kiinnittyy rituaaliin ja elävään installaatioon.
Irma Optimisti Wikipediassa
Irma Optimisti Performanssipankissa
Là-bas

Järjestäjänä Perfo!
Kuvaus Manu Alakarhu

Happy failure
Perfo!
Perfoa voi seurata Facebookissa.

Category Tag