Performanssifiesta 2016: Markus Luiro

3285
Published on January 26, 2017 by Mehtis

Markus Luiro
PERFO!rmanssifiesta – Happy Failure
6.8.2016
Hirvitalo, Pispalan nykytaiteen keskus, Tampere

Onnellinen epäonnistuminen

Mitä performanssitaiteilijalla on annettavaa maailmassa, joka painottaa tehokkuutta ja täydellisyyttä. Voimmeko oivaltaa jotain, kun rytmi katkeaa, aikakäsitys hämärtyy, esineillä tuntuukin olevan oma tahtonsa tai kun suunnitelma murtuu hallitsemattomaksi? Tekeekö täydellisen itseasiassa juuri pieni virhe.
Performanssitaiteessa epäonnistumisen ja odottamattomien sattumien sietokyky on korkea sekä yleisön että taiteilijoiden keskuudessa. Epäonnistumiselta näyttävä tilanne voi helposti kääntyä onnekkaaksi sattumaksi tai toisin päin. Aina ei voi edes tietää mitä varsinaisesti onnistuminen tai täydellinen performanssi oikeastaan edes on. Improvisaatiolle ja ympäristön oikuille jätetään tilaa. Yleisön kanssa toimiminen vaatii mukautumiskykyä. Itsensä alttiiksi laittaminen ja tilanteisiin heittäytyminen aiheuttaa tervettä epävarmuutta.

Markus Luiro
Markus Luiro (s. 1985) on Kankaanpäässä opiskellut kuvataiteilija, joka on tehnyt harvoin performansseja. Hänen työnsä on ollut suhteellisen intuitiivista ja se on keskittynyt jollain tasolla eri maailmassa olemisen tapoihin ja niiden vaikeuksiin, yritykseen tavoittaa jotain mitä on mahdoton tavoittaa. Kuvaa ei näe ennen kuin sen tekee. Katoamista ei huomaa ennen kuin se tapahtuu. Mistä tässä kaikessa oikeastaan on kyse, kuinka pahoillaan siitä pitäisi olla? Markus ei tiedä
markusluiro.com
Markus Vimeossa

Järjestäjänä Perfo!
Kuvaus Manu Alakarhu

Happy failure
Perfo!
Perfoa voi seurata Facebookissa.

Category Tag

no comment

Add your comment

Your email address will not be published.