Performanssifiesta 2016: Michèl Ruths

2263
Published on January 26, 2017 by Mehtis

Michèl Ruths
PERFO!rmanssifiesta – Happy Failure
6.8.2016
Hirvitalo, Pispalan nykytaiteen keskus, Tampere

Onnellinen epäonnistuminen

Mitä performanssitaiteilijalla on annettavaa maailmassa, joka painottaa tehokkuutta ja täydellisyyttä. Voimmeko oivaltaa jotain, kun rytmi katkeaa, aikakäsitys hämärtyy, esineillä tuntuukin olevan oma tahtonsa tai kun suunnitelma murtuu hallitsemattomaksi? Tekeekö täydellisen itseasiassa juuri pieni virhe.

Performanssitaiteessa epäonnistumisen ja odottamattomien sattumien sietokyky on korkea sekä yleisön että taiteilijoiden keskuudessa. Epäonnistumiselta näyttävä tilanne voi helposti kääntyä onnekkaaksi sattumaksi tai toisin päin. Aina ei voi edes tietää mitä varsinaisesti onnistuminen tai täydellinen performanssi oikeastaan edes on. Improvisaatiolle ja ympäristön oikuille jätetään tilaa. Yleisön kanssa toimiminen vaatii mukautumiskykyä. Itsensä alttiiksi laittaminen ja tilanteisiin heittäytyminen aiheuttaa tervettä epävarmuutta.

Michèl Ruths
”Perinteisenä taiteilijana lähestyn eri teoksia pohjaten kokemukseen tai käsitteeseen. Performanssitaide, valosuunnittelu ja videotaide ovat usein käyttämiäni ilmaisukeinoja koska niillä on tapana toimia hyvin yhdessä luoden installaation.
Mielestäni on tärkeää huolehtia vapaasta ajattelusta itsenäisenä voimana. Idean, kritiikkin ja yksityiskohtien tulisi olla läheisessä suhteessa toisiinsa ja yhdessä ylettömän työskentelyprosessin kanssa muodostaa koherentin ja mielenkiintoisen yhteyden hahmotettavaksi. Jos intuitio ei kulje käsi kädessä oletetun mielenrauhan kanssa jokin on prosessissa on vakavasti väärin. Ja jos ongelma pahenee on ratkaisu väärä.
Tavallisesti käsiteltyjä teemoja teoksissa on yhteiskuntakritiiki, identiteetti ja aktivismi.”
michelruths.blogspot.fi/

Järjestäjänä Perfo!
Kuvaus Manu Alakarhu

http://www.hirvikatu10.net/wordpress.1/?p=2715
http://www.tehdasry.fi/perfo/perfo.htm

Category Tag

no comment

Add your comment

Your email address will not be published.