ETUSIVU

 

PERFO!-klubi

Järjestäjä:

T.E.H.D.A.S. ry

 

PERFO! on suomalaista ja kansainvälistä performanssi- ja videotaidetta esittelevä klubi. PERFO! järjestetään Kulttuuritalo Telakalla Tampereella 4-5 kertaa vuodessa ja joitakin kertoja vaihtuvissa paikoissa. Ensimmäistä kertaa PERFO! oli tammikuussa 2007. Tapahtumassa tuodaan esille yhtäläisesti sekä vakiintuneita että uusia taiteilijoita ja taiteilijaryhmiä.

PERFO!-illat ovat tiistaisin. Performanssien ja taidevideoiden pääasiallisena näyttämönä toimii Telakan toinen kerros. Klubi-illat päättää livemusiikki. Kesäaikaan esityksiä järjestetään myös Telakan ulkolavalla ja Tullintorilla.

Jos haluat esiintymään,tai tietoa klubin toiminnasta voit ottaa yhteyttä:

Janne Rahkila
Pellervonk. 23 a 28
33540 Tampere
j_rahkila@hotmail.com.

---------------------------

Perfoilua Telakalla jo vuodesta 2007


Teksti: Janne Rahkila

Niin olen nyt täällä Tampereella, Kulttuuritalo Telakan alakerran ravintolatilassa. Vieressäni istuu Janne Rahkila, eräs tammikuussa 2007 alkaneen PERFO!-klubin järjestäjistä. Ulkona tuiskuttaa märkää lunta ja ihmiset ovat sopeuttaneet ilmeensä torjuvaan talviasentoon aurinkoisen kesän jälkeen. Siemailemme taiteilija Rahkilan kanssa höyryävistä kahvikupeistamme ja nautimme täysin siemauksin sisällä olosta sekä Telakan kulttuurintäyteisestä tunnelmasta.

Ehkäpä kuitenkin jätämme hetkeksi tunnelmoinnin ja siirrymme itse asiaan.

JR: ”Niin, Janne Rahkila, kerro lyhyesti mikä ihme tämä tällainen PERFO! sitten on?”

JR: ”PERFO! on klubi jota järjestetään Telakalla Tampereella neljä kertaa vuodessa. Joinain vuoisina olemme myös järjestäneet ylimääräisen klubi-illan ja vierailleet muilla paikkakunnilla, tai mahdollisuuden tullessa jossain mielenkiintoisessa tilassa Tampereella. Tarkoituksena on tuoda performanssi- ja videotaidetta ihmisten nähtäväksi. Pääpaino ohjelman suunnittelussa on elävällä taiteella, vaikka videoilla iltaa monipuolistetaankin. Pyrimme luomaan illasta kokonaisen elämyksen johon esitysten, elävän kuvan ja illan päättävän vaihtoehtoisen musiikin lisäksi kuuluu oleellisena osana yhdessäolo, keskustelu ja ylipäätään kollektiivinen viihtyvyyden tunne. Haluan kuitenkin painottaa, etten tätä suinkaan yksin puuhaa, vaan järjestäjänä on T.E.H.D.A.S. ry ja sen jäsenet. Taustalta löytyy useita mainitsemisen arvoisia tekijöitä, joita nyt en kuitenkaan mainitse.”

JR: ”Että klubi olisi ikään kuin taiteen tekijöitä ja sen kuluttajia kokoava tapahtuma?”

JR:”Itse näkisin tärkeämpänä, että yleisö koostuisi ihmisistä,joilla on oikeanlainen asenne kulttuuriin. Paikalle saapuvien ei millään muotoa tarvitse olla taiteen kentällä tekijän roolissa vaikuttavia tai taiteeseen perehtyneitä henkilöitä, vaan taiteeseen avoimesti suhtautuvia ja siitä kiinnostuneita, ajattelevia ihmisiä. Nykyisin tarjoamme myös mahdollisuuden nauttia PERFO!sta netin välityksellä suorana lähetyksenä. Näin ihmiset jotka ovat toisella paikkakunnalla tai muuten estyneitä tulemaan, voivat olla osa iltaa sekä esityksiä katsoen että niitä nettipalvelumme välityksellä kommentoiden.”

JR: ”Entäpä sitten esiintyjät…millä perusteella ne valitaan klubille?”

JR:”Totta kai huomio esiintyjien valinnassa kiintyy ennen muuta kiinnostavuuteen. Erilaiset jyrkät rajanvedot Performanssi- tai esitystaiteeseen ei ole tapahtuman hengen mukaisia. Pyrkimyksenä on tehdä jokaisesta illasta monipuolinen kokemus, laittaa erilaisia asioita yhteen ja katsoa mitä siitä seuraa. Mahdollisimman paljon tulemme olemaan sekä korvat että silmät höröllään tuttavapiirissä liikkuvien huhujen ja muiden performanssitapahtumien suuntaan, jonka lisäksi toimimme myös muutamassa kansainvälisessä verkostossa, jonka kautta aukeaa hyviä mahdollisuuksia saada kiinnostavia taiteilijoita tänne Suomeenkin. Eli pääpaino ei tule olemaan ansiolistan pituudessa, vaan esiintymään pääsee mielenkiintoisella esityksellä.”
JR: ”Entäpä raha? Ovella pyydetään varmaankin viisitoista euroa sisään ja kolme takin jättämisestä narikkaan.”

JR: ”Noh, Janne, äläpä heittäydy hävyttömäksi. Totta kai raha on jonkinlainen ongelma ja epävarmuustekijä tällaisen marginaalitaiteen ollessa kyseessä, mutta lippujen myyminen klubille tuntuu huonolta ajatukselta. Sen lisäksi klubi järjestetään tiistaisin, joka tarkoittaa Telakalla alennettujen hintojen iltaa, niin kutsuttua Special-tiistaita. Pyrimme karsimaan kaikki turhat välikädet ja kustannukset, jotta pääasia, esitykset, saataisiin mahdollisimman hyvin vietyä läpi. Tapahtumasta tullaan tiedottamaan lähinnä internetin välityksellä. Varsinkin kun meillä on jo siihen loistavasti toimiva kanava: T.E:H.D.A.S. ry:n kotisivu www.tehdasry.fi. Sivuilla on oma osastonsa PERFO!-klubia varten, jossa tulemme kertomaan illan ohjelman ja hieman taustatietoja esiintyjistä.”

JR:”Kuulostaa kieltämättä houkuttelevalta, mutta miten ravintolatila tulee vaikuttamaan itse esityksiin? Luultavasti siellä ei kuitenkaan voi miten tahansa riehua?”

JR: ”Aivan…aluksi itsekin koin asian hieman ongelmalliseksi. Kuitenkin käytyämme keskusteluja Kulttuuritalo Telakan tuottajan Markku Mäkirannan kanssa tulin toisiin ajatuksiin. Nyt muutaman vuoden kokemuksella voin sanoa, että tilan puutteet korvautuvat kyllä ruhtinaallisesti sillä ilmapiirillä, joka tapahtumissa on ollut. Telakka on omiaan tällaisen ilmapiirin syntymiseen, minkä lisäksi erinomaisena puolena voi pitää myös paikan avoimuutta. Ihminen, jolla ei ole aikaisempaa kokemusta tällaisesta taiteenlajista saattaa ikään kuin vahingossa törmätä esitykseen. Intiimimmät, pienimuotoisemmat esitykset tapahtuvat toisen kerroksen ravintolatilassa, johon on mahdollista järjestää esityksille lavanomainen tila ja siellä on mahdollisuus videoprojisointiin. Tämän lisäksi myös Telakan alakerta ja terassi ovat taiteilijoiden käytössä heidän niin halutessaan.”

JR:”Mainitsit aiemmin jotain musiikista?”

JR: ”Aivan, melkeinpä unohtui. Olipa hyvä, että herra toimittaja muistutti. Kiitoksia.”

JR:”Noh, noh, tämähän on vain työtäni.”

JR:” Niin, musiikista…Tosiaankin pyrimme jatkamaan iltaa ja saamaan ihmiset viihtymään visuaalisen taiteen jälkeen äänitaiteella. Järjestämme illan lopuksi elävää musiikkia, jotta ihmisten ei tarvitse taiteen lämpimästä sylistä ilman ennakkovaroitusta hypätä taas taivaltamaan kylmän ja kovan maailman kaitoja polkuja.”

JR:”Mitenkäs klubille sitten pääsee esiintymään tai yleisöksi, jos sattuu kiinnostumaan?”
JR:”Jos esiintymään mielii, tai on muuta kysymistä PERFO!:sta kannattaa ottaa sähköpostitse yhteyttä minuun j_rahkila@hotmail.com. Lisätietoa, seuraavat klubit ja linkin suoraan lähetykseen löytää osoitteesta www.tehdasry.fi/perfo.”

JR:” Erinomaista. Tässäpä taitaakin olla kaikki. Kiitos!”

JR:”Kiitoksia kovasti.”

Ja niin jätämme yhteistuumin Telakan ja painaudumme vasten Tampereen kylmää ja tuulista syliä, sydämissämme kuitenkin lohduttava ajatus: ”PERFO! jatkuu tänäkin vuonna.”